Informatieanalyse

Informatieanalyse vindt plaats op het moment dat er een wijziging aan een bestaand ICT-systeem of bij nieuwbouw. De belangrijkste doelen van een Informatieanalyse is het bepalen van de scope (welke deel van het bedrijfsproces wordt geautomatiseerd) van de wijziging/vernieuwing van het ICT-systeem en het bepalen van de functionele en technische eisen waaraan het vernieuwde ICT-systeem moet voldoen: de 'Wat' vraag wordt beantwoord.

Er zijn vele manieren waarop systeemeisen- en wensen kunnen worden geanalyseerd en beschreven. Synbiaco kan u van dienst zijn door middel van de volgende methodieken:

SMART Requirements

Eisen en wensen (functioneel en technisch) die gesteld worden aan het vernieuwde informatiesysteem worden meestal in de vorm van 'one-liners' opgesteld. Belangrijk hierbij is dat het SMART principe (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) wordt toegepast om hiermee het 'Wat' zo duidelijk mogelijk te verwoorden. Indien het project volgens Agile/SCRUM wordt aangepakt, kan er gebruik worden gemaakt van User Stories. Ook dit zijn 'One-Liners' maar het grote voordeel van User Stories is dat het 'Voor Wie', 'Wat' en 'Waarom' in één zin wordt verwoord.

UML System Use Cases

Op dezelfde manier waarop Business Use Cases worden uitgewerkt, worden ook de System Use Cases uitgewerkt. Deze Use Cases beschrijven de opgestelde eisen en wensen in een wat gedetailleerder niveau zonder dat er een compleet Functioneel Ontwerp wordt gemaakt. In wezen kunnen System Use Cases gezien worden als het meest gedetailleerde niveau van eisen en wensen en vormen de 'brug' tussen (hoog niveau) eisen en wensen en het Functioneel Ontwerp.